Jag har av och till följt debatten om McLaren på Stefans blogg. Jag har inte haft möjlighet att skriva något själv då jag är på semester (skriver det här från mobilen) men såg till min glädje att Carl-Henric Jaktlund skrivit en riktigt bra kommentar. Jag tror han slår huvudet på spiken i sin analys av det hela. Missa inte den!
En sak jag funderar på är vad vi menar med begreppen "evangelikal" och "liberal". Jag räknar mig själv som evangelikal (åt Lausannedeklarationens varianten) men det är ju inget givet begrepp. Man kan vara evangelikal på en mängd olika sätt, du kan vara åt vänster och åt höger, du kan vara konservativ och pentakostal, du kan vara högkyrklig och lågkyrklig, du kan också vara anabaptist etc, etc. Brian McLaren själv räknas till den evangelikala fållan. Som jag förstår det hela är det vissa aspekter av evangelikal tro som McLaren kritiserar. Påverkade som vi är här i Sverige av USA även på detta område så är det inte konstigt om många känner igen sig i frågeställningarna. Därmed inte sagt att man köper allt han säger.
Du kan, om jag förstått det hela rätt vara liberal på lika många sätt. Själv är jag mycket kritisk till den liberalteologi som förnekar Jesus som historisk person och som menar att evangelierna är tvivelaktiga källor till berättelsen om Jesus och som förnekar det speciella i hans död och uppståndelse. Men sen finns det också "liberalteologer" som lärt mig massor om tex Jesus och ickevåld. Min poäng är att det inte är så enkelt att bara bunta ihop och avfärda.
När man läser Swärds inlägg (och de flesta kommentarerna) så får man lätt intrycket att evangelikal alltid är lika med god och liberal lika med ond. Själv så blir jag faktiskt mer nervös av fundamentalister än av liberala flummare. Det gäller att hålla sig på vägen. På ena sidan finns det liberala träsket och på andra sidan det fundamentalistiska minfältet.
Stefan bemöter i sitt senaste inlägg de få som varit kritiska till hans analys av McLaren, vore jag Stefan skulle jag bekymra mig mer över många av de positiva kommentarerna.
Hur tänker ni?