fredag 2 maj 2008

Allan Hirsch del 2

Som jag skrev i min förra post så har jag lyssnat till Allan Hirsch. Jag har bara läst om Allan på nätet tidigare, jag har heller inte läst någon av hans böcker än. (Kom ihåg att jag bara är 60% boknörd) Men det var en trevlig (om än utmanande bekantskap). Det som slog mig var att Allan var väldigt Jesus centrerad. Dagen skriver om det hela här.

Allan började sitt föredrag med att betona allvaret i situationen. Kyrkan i Europa är bara en generation från utplåning! Det låter tufft men jag är rädd att det stämmer med statistiken både från frikyrkan och Svenska kyrkan här hemma. Det vi har gjort har uppenbarligen inte fungerat, anledningen enligt Allan är att vi missat att göra människor till lärjungar, efterföljare till Jesus helt enkelt.

Skälen till det är många en är att vi ofta har en dåligt underbyggd bild av Jesus. Han tog en rad exempel på hur vi försökt "tämja" Jesus. Allan visade en serie bilder föreställande Jesus. Bla en misstänkt lik en icon (Den kallade han "Spooky Jesus") Sen fanns det "Buddy Jesus" dvs "springpojke Jesus", han nämnde också "söndagsskols Jesus" osv. Poängen var att vi behöver tillbaka till evangeliernas Jesus. Det är han som är vår Herre, det är han som kallar oss till efterföljelse. Allan gjorde otroligt klart att Jesus inte var det minsta religiös. Tvärtom så hade ju Jesus stora problem med de religiösa. Allan gjorde tillsammans med oss ett test där det visade sig att vi som kallar oss evangelikala ligger kusligt nära fariseerna. Aj, aj!

En av poängerna var att alla kristna rörelser som vuxit och förvandlat världen har en sak gemensam. Man har en okomplicerad och enkel syn på kyrkan/församlingen men man har en hög och utvecklad syn på lärjungaskap. Vi gör precis tvärt om, vi krånglar till det här med kyrkan något så otroligt. Här fick sig både katoliker och amerikanska megakyrkor en släng av sleven.
Jag håller med Allan till 110% Som jag skrivit gång på gång här på bloggen så tror jag inte att vi ska gå åt mer av ämbetssyn och kyrkliga hierarkier (som faktiskt vissa "enhetsströmningar" antyder), tvärt om så behöver vi gå åt andra hållet! "Every beliver is a churchplanter" upprepade Allan gång på gång. Han hade i sin undervisning en stark betoning på det allmänna prästadömet. I like that!

I min nästa post så ska jag utveckla Allan tankar kring mission och att vara en "missionell församling". (Finns inget bra svenskt ord för engelskans "missional". Hjälp mig nån) och varför det han sa utmanar oss som församlingar mer än det mesta just nu.

7 kommentarer:

Pastor Astor sa...

Tack för det här inlägget! Angående "missional" så är det svenska ordet som använts "missionell".

Jonas Melin sa...

Tack för inlägget om Alan Hirsch. Jag ser fram emot fortsättningen. Har precis avslutat läsningen av The Forgotten Ways. Mycket intressant bok, men den har bitvis en väldigt teoretisk och akademisk nivå som gör den lite svårtillgänglig. Den är dock mycket läsvärd och det finns mycket som är tillämpbart på svenska förhållanden. Angående översättningen av "missional" så har jag också funderat en del på det. Jag tycker inte missionell är så lyckat, men det kanske ändå blir ett nytt ord med ett nytt innehåll. Vad vill ordet säga egentligen? Missionsinriktad eller missionerande kan ju vara svenska alternativ, men risken är ju ändå att man missförstår innehållet. Hirsch kör mycket med uttrycket emerging missional church (EMC). Hur säger man det på svenska?

Tomas sa...

Missional church = lokalt missionerande kyrka kanske?

Joachim, tolkades Alans undervisning till svenska?

Joachim Elsander sa...

Jonas och Tomas! Tack för era förslag problemet är väl vårt bagage antar jag. Missionsinriktad och lokalt missionerande är bra bara man inte omedelbart associerar till sång på torget och traktater. Det handlar ju om vår sändning varje dag.

Tomas, nej seminarierna tolkades inte. Men stora mötet på torsdagskvällen tolkades.

Anonym sa...

Låt samtalet fortsätta i cellgrupper, krig kyrkkaffet.

Lukas sa...

Mitt förra inlägg blev avhugget, här kommer resten.

Några länkar till ljudfiler med Alan (inspelade i USA men tankarna är de samma)
Ni som läst the The forgotten ways kommer att känna igen er.

http://voicesfromthemargin.wordpress.com/2008/02/06/build-a-different-church/

http://curieux.typepad.com/AlanHirsch1.mp3
http://curieux.typepad.com/AlanHirsch2.mp3

Valet av begrepp för att beskriva begrepp som missionell-("mission som grund för att vara kyrka") Är mycket viktig om tankarna ska nå längre än oss som intresserar sig för "missionsfrågor"

Problemet med ord som mission, missionstrateg osv. gör att vissa direkt slutar att lyssna.
Det bottnar ju i just något av det Alan vill komma åt. De flesta håller med om att mission (då tänker man oftast internationell.) är viktigt och en del av kyrkans uppdrag men det är något som sköts av några specialister som har ett särskilt intresse för "mission".
Tankarna som Alan delar berör ju hela vårt sätt att tänka/vara kyrka och gäller ju varje lärjunge.

Många frön har såtts av Alan på EFK:s kongress och det är spännande. Jag tror att budskapet fallit i god jord, på ett sätt överaskat och utmanat många av oss. Frågan är, orkar vi så radikalt ändra vårt sätt att tänka kyrka.... Jag hoppas det

Låt samtalet fortsätta kring kyrkkaffet, i cellgrupper osv..

Anonym sa...

Hej

En annan vändning på ditt lilla språk problem

Skulle nog mer kalla missional church en utåtriktad kyrka....då man vänder sig utåt till de icke kristna i sin verksamhet istället för att focusera på aktiviteter inne i kyrkan.

Mia