Allan utmanade oss ordentligt när det gäller vår sändning ut i världen. Matteus 28 säger ju att vi ska gå ut i hela världen och göra lärjungar, inte i första hand syssla med kyrkostrukturer och en massa konstigheter. ("and all that stuff" som Allan sa). Det stora problemet är att vi allt för ofta har gjort detta andra på bekostnad av lärjungaskap, att hjälpa människor att bli så lika Jesus som möjligt helt enkelt.
Allan spetsade till det hela när han sa något i stil med:
The Church doesn't have a mission, the mission has a church.
Alltså församlingen har inte ett uppdrag, uppdraget har en församling. Därför är församlingen missionerande/missionell till sin natur. Mission är inte primärt något som sker någon annanstans. Mission finns där församlingen finns, mission är alltså inte bara ett bihang som man hänger på. Nej Guds sändning ut i världen är själva grejen med alltihop. Missio Dei. Församlingen finns alltid i en kulturell kontext där den ska visa på Jesus och göra lärjungar. "Redeeming the culture" som Allan sa. Allan menade att vi måste bort från det starka fokus på församlingen/kyrkan som finns i våra traditioner och istället fokusera mer på själva sändandet.
Allan argumenterade att någonting gick riktigt snett på 300-talet. Fram till dess så var den kristna rörelsen dynamisk och växande. Man beräknar att 30% av invånarna i romarriket trodde på Jesus. Men sen kommer Konstantin och äktenskapet med staten, vi har gapet som kommer in mellan lekmän och prästerskap. Kyrkan handlar så småningom mer om strukturer än om lärjungaskap. (Jag är medveten om att det här låter för svart/vitt, trots att jag förenklar grovt hoppas jag ni hänger med på huvudtesen) Vi glider längre och längre bort ifrån evangeliernas Jesus från Nasaret. Det här gäller inte bara de historiska kyrkorna, vi lider alla av detta. Därför säger Allan: "Back to Jesus!".
Jag återkommer med mer.
Ni som var där/eller känner Allans böcker mer än jag komplettera/korrigera gärna!
Uppdaterat den 4 maj. Kristofer på "Kristofer upp-och-ned" skriver också om Hirschsamlingarna och EFK-Kongressen. Läs här.
12 kommentarer:
Vi får helt enkelt ta och träffas nån gång i framtiden istället :)
En av våra församlingsledare förklarade idag att det här redan finns i Sverige i form av G12 (eventuellt i Södermalmskyrkan), och att det aldrig riktigt fungerat. Har du nån koll på om detta är samma sak?
Vad jag förstår är det stor skillnad mellan Alan Hirsch sätt att tänka (EMC) och G12. G12 är en mycket hierarkisk (för att inte säga auktoritär) modell, medan EMC bygger på mer platta och nätverkande strukturer. Jag har dålig koll på hur G12 fungerar i Sverige och hur väl de kan anpassa sig till svenska förhållanden. Mer om detta finner du säkert på cellkyrkan.nu där det finns en del information om olika typer av cellmyrkomodeller.
Hoppsan! Jag menar försås cellkyrkomodeller och ingenting annat.
Kristofer, jag är ingen expert på G12 och det finns säkert likheter men jag har uppfattat, precis som Jonas, att G12 har betydligt mer av tydliga strukturer att det är en väldigt specifik modell med tydliga hierarkier.
Okej, tackar för informationen! Ni vet med andra ord inte heller om att det skulle finnas någon som testat EMC i Sverige...än.
Många nämner också den "misslyckade församlingen Mötesplatsen" i Örebro när man talar om detta. Vad är poängen med att bara fokusera på alla misslyckanden hela tiden? ;)
Kristofer angående Mötesplatsen så var jag med där under mina studier på Missionsskolan mellan 1996-1999. Då var det en "inne" församling, många studenter, kanske speciellt teologistuderande sådana. Sen hade man lite tuffa år men nu är man på G igen har jag förstått. Så misslyckad är nog ett starkt ord.
Angående att testa EMC så försöker vi i Borlänge gå åt det hållet. Jag vet att Saron i Göteborg jobbar med detta. Någon mer som vet mer? Själva "tänket" tror jag finns lite överallt.
Vi är väl på väg kan man säga. Men jag tror inte EMC är en ny grej typ Willow Creek det är mer ett annat sätt att se på församlingen, det Allan talade om.
Den församling jag är med i (Råslätts församlingsgemenskap) är väl också ett exempel på en församling som drar åt EMC hållet även om vi aldrig har hört talas om Alan Hirsch under vår 25-åriga historia. Inkarnationstänket har alltid varit starkt hos oss, liksom betoningen på gemenskap och lärjungaskap. Den missionella sidan är väl den som är svårast att förverkliga, men vi försöker nå ut i närsamhället, växer sakta och då och då kommer människor till tro på Jesus. Idag är vi en mångkulturell gemenskap på runt 100vuxna och många barn. Jag har lite info om vår historia på min blogg.
Södermalmkyrkan använder G12 och de verkar vinna väldigt många nyfrälsta. De har tom anställt en person för att ta hand om all nyfrälsta. Och ja, G12 är en mycket hierarkisk konstruktion om man följer den fullt ut, med "grundarpastorn" i toppen... Annars finns det en del att lära av G12 också.
Här kan ni läsa mer om G12 utifrån ett mer generiskt cellkyrkoperspektiv.
Är det så att Mötesplatsen i Örebro benämns som den "misslyckade församlingen"? Är själv medlem där och blev väldig imponerad över att den är så "känd"...;)
Sen är ju frågan hur många församlingar som är lyckade....
Än en gång känns det som att samtalet glider in på modeller och liknande och vilket som funkar bäst.
Nu har Hirsch varit här och peppat igång oss. Låt oss nu tänka och agera utifrån egen kreativitet.
Tomas tack för länken.
Elin välkommen till Kolportören!
Du skrev "Sen är ju frågan hur många församlingar som är lyckade...." Exakt! Håller med. Hälsa Micke och Agneta från mig och säg åt dem att vi saknar dem här i Borlänge!
"Än en gång känns det som att samtalet glider in på modeller och liknande..." Ja visst är det lätt hänt! Men du har rätt, låt oss akta oss för det ett tag till i alla fall.
jag skulle säga att G12 visst fungerar i sverige. Södermalmskyrkan i sthlm har hittills i år bett med ett 70-tal till frälsning. Man har döpt ett 40-50-tal i år, välkomnat säkert ett 60-tal nya.
Det ska poängteras att det inte är tack vare G12 som struktur, utan det är tack vare Gud. Men G12 är ett underbart redskap att faktiskt vinna människor, befästa dom i tron, träna dom att själva bli lärjungar och faktiskt se dom i sin tur vinna människor och göra samma sak i sin tur.
Skicka en kommentar