måndag 10 november 2008

En sund teologi kring antikrist tack

När jag jobbade med min "Yttersta tiden predikan" inför i söndags så började jag fundera kring det här med hela antikristgrejen. Antikrist ligger i topp när det gäller dispensionalisters älsklingsområde för spekulationer. Nu senast har en del velat utmåla Obama som en lämplig kandidat. Den undervisning jag hört om det här var ofta genomdränkt av en spekulativ bibeltolkning. Ungefär så här såg det ut i min ungdom men hur ser det här ut frikopplat från dispensionalismens tentakler?

Bibeln talar ju om antikrist. Johannes, som säger mest om det här, talar om antikrister.
Mina barn, detta är den sista tiden. Ni har hört att en antikrist skall komma, och nu har också många antikrister trätt fram. Av detta förstår vi att det är den sista tiden. 1 Joh 2:18
Utan tvekan så har det genom historien funnits gestalter som, precis som Johannes säger, varit antikristliga. Ta de romerska kejsarna, ta alla despoter som dykt upp under århundradena. I modern tid är det lätt att tänka på Stalin, Hitler, Mao och grabbarna och den sista tiden är allt från Jesu första tillkommelse tills han kommer igen.

Men vad tror ni? Kommer det att dyka upp en Antikrist (2 Thess 2:3-4 pekar ditåt) som på ett aldrig tidigare skådat sätt tar makten över världen? Hur ser det i så fall ut? Eller ska vi tänka helt annorlunda här? Har vi missat något i dessa texter?

En sund teologi kring antikrist efterlyses.
Boktips välkomna.

Hjälp mig!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tja det kan nog finnas olika Antikrist, men jag tänker, om det ska vara något som Kristus fast tvärtom, som har med mig att göra, då kan man ju tänka "hur har Kristus med mig att göra?" och sen bakvända det. Jag tror att ens Antikrist-syn har med ens Kristus-syn att göra. Är Kristus blott och enbart en gudomlig, avlägsen, ouppnåelig, en-gång-i-tiden-uppenbarelse, så blir kanske Antikrist något liknande. Är Kristus ett levande mönster, verklig i varje människa, möjlig att följa och någon man kan kalla vän, så är kanske Antikrist samma fast tvärtom. Allt som drar en ifrån Gud.

Typ Jesus ger mig glädje, trygghet, tro på människan, hopp. Jesus räddar. Antikrist drar ner. Vad är det i mitt liv som drar ner? Vad får mig att tappa hoppet?

Och naturligtvis efterföljelsen. Vad är anti-kristligt i mig? När är JAG Antikrist?

David Nyström sa...

Obama? Det vet väl varje karismatiker att det är påven som är antikrist; varenda en av dem ;-)

Bra fråga. Jag vet ju vilka läror jag har vuxit upp med, men ska sanningen fram så har jag haft ytterst svårt att intressera mig för eskatologi. Jag gillar Uppenbarelseboken, Danielsboken och alla andra utsagor om ändens tid, men jag gör inga anspråk på att förstå dem. Någon gång framöver kommer jag kanske försöka och då kan jag återkomma :-)

Joachim Elsander sa...

Maja: Tack för dina intressanta tankar. Vad är antikristligt i mig? En mycket bra och rannsakande fråga!

David: Påven! How could I forget! Allvarligt, jag som hoppades att du satt inne med lösningen ;-)

Ärligt talat är det inget jag brukar fundera på men det var en av söndagens texter (som den stora liturg jag är så predikar jag från dem ibland) och jag uppmuntrar ju mina åhörare att fråga och det här med antikrist är ju spännande i min tradition. Då upptäckte jag att min egen teologi här var lite flytande så att säga.

Kom igen fler svar tack!

Anonym sa...

Jag tänker mig att det fungerar både ock, om det kommer en karaktär i framtden som verkligen är The Anti-christ (inte marilyn manson alltså) så märker vi det då och behöver inte spekulera i det. Det vi däremot behöver spekulera i är vad de första läsarna av Johannes Uppenbarelse tänkte och förstod och hur de applicera detta på sin omvärld. Vi borde kunna använda boken på ungefär samma sätt. Det är inte som att det är ovanligt med imperium idag, eller totalitära maktanspråk. Nationalstaten t.ex. tar ju ofta Guds plats i vår lojalitet, marknaden gör det också, osv. Så jag är nog på spåret att de finns och har funnits många anti-krist och alla dessa har varit av anti-krists ande eller andemakt om man nu använder de språket. Om det sedan en dag i framtiden visar sig att det kommer en nisse som nu uppenbarligen är Anti-krist så förstår inte detta att vi sett anti-kristliga mönster/strukturer/makter innan. Däremot gör en tolkning som BARA ser en anti-krist i framtiden våld på både bibeltexten, kyrkans tradition och på de som kämpar mot imperiet idag.

boktips är: Leif Carlssons uppenbarelseboks kommentar, Lammet och odjuret, JEsus wants to save christians, och så finns det i Engaging the powers av walter wink ett ganksa intressant kapitel om uppenbarelseboken.

fridens

Joachim Elsander sa...

Tack Elof! Jag tänker nog som du här! Tack också för boktipsen. Fick precis hem "Jesus wants to save christians" Walter Wink har jag läst angående ickevåld. (Hans utläggning om "The myth of redemtive violence" är ju lysande!) Winks bok om "makterna" får nog också hamna på önskelistan.

Anonym sa...

För frågor kring eskatoligi, tidstecken, antikrist och Jesu tillkommelse - vill jag varmt rekommendera sajten:

http://www.flammor.com/


Mvh
Berndt Isaksson
http://berndtisaksson.dinstudio.se/

Anonym sa...

Berndt: jag vill mycket varmt uppmuntra till ifrågasättande av den teologi/ideologi som lyfts fram på Holgers hemsida och i tidningen "Flammor".

Såg nån annan är jag det senaste programmet av "Annas eviga", (finns på svt.se)där bl.a. Stefan Edman och Holger Nilsson var med och diskuterade miljö och eskatologi. Stefan uttryckte vid nåt tillfälle att hans och Holgers syn var så långt ifrån varandra så det nästan handlar om två olika religioner. Jag är på gränsen till böjd att hålla med.
Tyckte att den darbyistiska passiviseringen blev rätt tydlig i intervjun. Att se en kristen företrädare (Holger)sitta i TV och småle åt miljökatastrofen är en miljökatastrof i sig.
Att vara Kristuslik är att älska den värld som Fadern skapat, Sonen dött för och Anden vill förnya.

Anonym sa...

Jag såg också programmet"Annas eviga" och blev mycket bedrövad över den bibelsyn och kristendomstolkning som Stefan Edman gav uttryck för där han menar att vi ska välja och vraka bland vilka bibliska profetior vi ska tro på. Att de profetior som talar om Guds dom i ändetiden och denna världens kommande slutkatastrof skulle vara texter vi inte ska bry oss om, och detta trots att Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, både beskriver de vredesdomar som ska gå över världen och hur Jesus till slut ska komma tillbaka för att döma levande och döda vid den yttersta domen.

Holger Nilsson påpekade att om skeppet är på väg att gå under så ska prioritet nummer ett vara att rädda besättningen och inte i första hand skeppet. Och den liknelsen talar ju starkt om att rädda människor till evigt liv genom omvändelsen till Jesus Kristus, världens ende Frälsare.

Jag vill verkligen som metodistpastor ge mitt helhjärtade stöd till den undervisning som Holger Nilsson ger genom tidningen Flammor och även dess hemsida www.flammor.com

Vi lever nu definitivt i dagarna strax före Jesu tillkommelse - alla tidstecknen talar sitt tydliga språk.Personligen är jag övertygad om att Jesu tillkommelse kommer att äga rum inom de närmaste åren och att vi nu när som helst kommer få se ändetidens Antikrist träda fram på världsarenan.

Bered dig att möta din Gud, ska vara den kristna församlingens budskap idag. Blir vårt evangelium reducerat till en miljöagenda så gör vi våra medmänniskors eviga väl en stor björntjänst. Jesus kommer snart - är du redo att möta honom?

mvh

Berndt Isaksson
metodistpastor

http://berndtisaksson.dinstudio.se/

Joachim Elsander sa...

Berndt: Välkommen hit till Kolportören! Jag tror vi ser olika på det här av följande anledning. Jag, (och Elof och Thomas) har upptäckt att Guds rike handlar om så mycket mer än människans eviga väl och ve. Din (och Holgers) tolkning menar att Jesus bara kom för att rädda oss för evigheten.

Jag ser Guds rike som något oändligt mycket större. Visst Jesus vill rädda oss även för framtiden, men han är också intresserad av här och nu. Hans rike handlar om upprättelse nu! Inte bara en framtida "själens frälsning" utan en en konkret räddning i nuet.

Läser du evangelierna så ser du att Jesus möter högst konkreta behov och problem, han botar människors fysiska kroppar, han stillar verkliga stormar, han mättar de hungrande (både andligt men också fysiskt) osv. Han står för riket annorlunda, där den förste blir den siste och den siste den förste. Jesus står för rättvisa, han står för fred.

Han dödas därför att han utmanar denna världens makter och ideal. Men han besegrar det onda med det goda och han lever i dag. När Jesus uppstod så trodde man att det var trädgårdsmästaren och det var inte helt fel. Jesus ÄR trädgårdsmästaren som vill upprätta sin fallna skapelse. Du och jag (om du är en lärjunge till Jesus) är kallade att här och nu vara en försmak på det kommande riket. Det innebär att vi är kallade att jobba för människors räddning, på ALLA plan! Alltså är miljön viktig av flera skäl, rättvisa är viktigt, kärlek är avgörande, fred är vår kallelse.

Det är det evangeliet jag tror på och det är det evangelium du och Holger riskerar att missta när ni tolkar Jesu räddning så oerhört snävt. Det Jesus vill göra i och genom oss är inte skrämmande det är spännande. Detta perspektiv menar jag är oändligt mycket viktigare än de olika spekulationer som din tolkning inbjuder till och det gör oss på alla sätt mer redo. Både nu och inför framtiden.

Allt Gott!

Anonym sa...

Till Joachim

Att vi har ett förvaltarskap att sköta även vad skapelsen beträffar håller jag givetvis med om. Det är en biblisk sanning. Men allt måste ha sina rätta proportioner, och evighetsperspektivet måste få slå igenom i vårt sätt att se på vårt eget liv och våra medmänniskors liv.

Var du står teologisk vet jag inte, men den liberalteologi som exempelvis Stefan Edman representerar är för mig något mycket osunt och obibliskt, eftersom den inte erkänner allvaret i att människor som inte tagit emot Jesus Kristus som sin personlige frälsare går evigt förlorade om man inte blir omvänd innan man lämnar det jordiska.

Likaså är Stefan Edman idag en livlig bejakar av den interreligiösa villfarelse som nu snabbt vinner terräng även bland svensk frikyrklighet. Alltså villfarelsen att alla religioner bara är olika vägar till Gud.

Och visst har du Joachim rätt i att Guds rike är något oändligt stort. Men porten dit är trång och vägen är smal och få är de som vandrar på den. Men vägen till evig förtappelse är bred och många är de som vandrar fram på den.

Det allvarsbudskapet förtigs och förnekas ofta i vår tid. Holger Nilsson är en av de få som dock lyfter fram denna klassiska evangeliska väckelseförkunnelse.


Mvh
Berndt Isaksson
http://berndtisaksson.dinstudio.se/

Joachim Elsander sa...

Berndt: Jag menar bestämt att "budskapet om Guds rike" är något mycket större än bara en "brandförsäkring". Som jag skrev så tror jag Jesus vill rädda oss för framtiden. (från "evig förtappelse" som du skulle säga).

Problemet är att ditt resonemang kring "de yttersta tingen" har bränt en hel generation. Jag möter ofta människor som fortfarande har ångest för det "allvarsbudskap" du skriver om. Jag vill därför söka fokusera på hela evangeliet!
Du skriver att vägen är smal.

Sant! Desto större anledning för oss att gestalta vad Guds rike verkligen handlar om!

Allt Gott!

PS. För visst vet du att det finns verkligt bra alternativ till den dispensionalism som Holger Nilsson står för? (Jag talar inte om "interreligiösa villfarelser" eller vad du kallar det) Jag talar om teologer som N.T. Wright. Läs hans bok "Suprised by hope". Den kommer att berika dina perspektiv. Tro mig! DS.

Anonym sa...

Joachim: tack för försvarstalet, och ja, vi har nog ganska lika syn vad gäller Guds rike.
Berndt: Du kommenterar att Stefan Edman väljer och vrakar vilka bibliska profetior han vill tro på. Jag tänker inte försvara honom, men min tanke omkring "bibelns profetior", som jag för övrigt inte tror man kan bunta ihop till en enhet i sig, är att många kristna tolkar dem alltför futuristiskt. Tanken att man ska läsa bibeln med dagstidningen i handen tror jag inte på.
När Paulus säger att alla Guds löften har fått sitt JA i Kristus - då säger det något om vart vårat fokus ska ligga (även om man inte väljer att tolka Paulus helt bokstavligt, vilket ju skulle innebära att alla GT:s löften uppfyllts i Kristus...)
Jag tror att Gud har en tidsplan, säkert mer flexibel än vi anar, men vår uppgift är inte att försöka ta reda på den - utan att leva ut Kristus här och nu. Guds rike är mitt ibland oss!