onsdag 20 februari 2013

Vem var Jesus? Eller nu kör vi!

Jag har ju utmanats av Jakob Ståhle aka "Ateistbibeln" att förklara några Jesuscitat som han har på sin blogg. Många av citaten kan vid första anblicken verka aningen galna (Parar man dessutom ihop dem med de bilder som Jakob valt blir effekten än större). Skulle någon gå om kring på ICA och mumla de här sakerna på måfå till sin omgivning skulle vi nog ringa efter hjälp. Därför kan jag inte nog betona sammanhangets betydelse. Därför börjar jag med frågan vem Jesus var.

Jesus var en judisk rabbi som verkade i det av det romerskaimperiet ockuperade Palestina för så där en 2000år sedan. Han är jude, han verkar i ett judiskt sammanhang. Det mesta han säger faller tillbaka på en judisk begreppsvärld. När han är drastisk så använder han sig av pedagogiska tekniker som var vanliga hos slagfärdiga judiska retoriker. Han använder tex drastiska överdrifter (så kallade hyperboler) för att ta hem poänger. När han kallar människor att lämna allt och följa honom så var det så en rabbi gjorde. Faktum är att det var ett av få sätt på den tiden att byta inriktning på livet. Om din far var låt säga fiskare så blev du det per automatik, om inte en rabbi skulle gå förbi och säga "följ mig" förstås. Det hände inte ofta och få blev utvalda till lärjungar. Då fick de gå in under sin mästares "ok" och pedagogiken gick ut på att observera sin mästare för att lära sig av allt vad han sa och gjorde.

En annan sak
Många gånger är bibeln obegriplig från en position av privilegier och makt. Vi i Sverige har många gånger svårt att relatera till den därför att den till stor del är skriven av människor under fötterna på mäktiga imperier, de kan ha hetat Egypten eller Babylon eller som under Nya testamentets tid Rom. Att leva under förtryck skapar en viss sorts berättelser. För judarna så var den avgjort viktigaste berättelsen den om Guds befrielse. Gud hade befriat dem från fångenskapen i Egypten. (Exodus).

Under romersk ockupation så frodas drömmen om Guds befrielse. Olika religiösa inriktningar valde olika strategier. Vi har Fariséerna som trodde att om folk bara skärpte sig så skulle Gud komma. De betonade laglydnad och bön. De hade också ett väldigt fokus på religiös renhet och på vilka som var utanför och innanför. Den här gruppen hamnar ofta i bråk med Jesus.

Jag tänker dela upp Jesuscitaten i tre grupper.
  1. Det Jesus säger till de priviligierade, de med makten
  2. Det Jesus säger till de utstötta och marginaliserade
  3. Det Jesus säger till sina lärjungar.
Kan hända att en del citat faller utanför men då löser jag det. Men det här är en grovplanering.

Så, då kan vi köra!

Inga kommentarer: