måndag 26 maj 2008

Är Luther fortfarande en kättare?

I dag, den 26 maj 1521 så förklarade den Katolska Kyrkan Martin Luther som en kättare. Anledningen var de 95 teser som han 1517 spikat upp på slottskyrkans dörr.
(i brist på bloggar använde man på den tiden kyrkdörrar)

Detta föranleder en nyfiken fråga till mina katolska läsare:
Hur ser ni idag på Luther?
Vad är den katolska kyrkans officiella hållning?

Jag har själv en mixad inställning till Luther fast då från mer av ett anabaptistiskt perspektiv. Mycket var bra, men en hel del var mindre bra.

Vad tycker vi om Luther?
(Givetvis får alla komma till tals)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Leo har ju just lett en kurs om Luther så han får väl korrigera alla våra andras fel här. ;-)

Jag tror att Luther hade ganska goda intentioner. Vatikanen beboddes av mindre fromma män på hans tid och självklart behövdes en reform.

Men han borde aldrig någonsin ha betett sig så separationistiskt. I kyrkan underordnar man sig även om man blir orättvist behandlad och även om man själv vet att man har rätt. Frukten av Luthers arbete kan vi ju se nu: total ödeläggelse, förvirring, sekterism, nationalism och splittring. Hade Luther strävat med sin reformation inom kyrkan i stället så hade vi haft en helt annorlunda och bättre situation idag.

Det skall bli intressant att se vilka positiva och negativa frukter ni andra ser av Luthers arbete.

Charlotte Thérèse sa...

Joachim,

Jaha, var det jubiléum idag...? ;-)

Luther var ju katolik....

Jag delar nog din mixade uppfattning - fast vi kanske tycker att olika saker är bra/mindre bra?

Helt klart är att det behövdes en reformation - men var det meningen att den skulle gå så långt att Kyrkan splittrades på kuppen?

Kanske det hade gått bättre att gå mer varsamt fram? Ta en punkt i taget?

Charlotte

Charlotte Thérèse sa...

Johan,

Coolt - simultanpostning får man väl kalla det där...?

Ett litet inflikande bara:

Fromhet är tyvärr inte alltid detsamma som vishet...

Och det verkar vara hög tid för inomkyrklig reformation igen....

Charlotte

Anonym sa...

Charlotte. Intressant nog var just detta en debatt mellan reformatorerna och anabaptisterna. Reformatorerna (tex Zwingli och Luther) tyckte man skulle gå varsamt fram "för dom svaga", och reformerade därför inte i den utsträckning dom själva (i början) ville.
/Jonas Lundström

Anonym sa...

Luther är ju en såndär kille som jag är så dubbel till. Men dubbelheten har mer att göra med senare protestanters användning av honom. Jag pluggar ju till präst i svenska kyrkan och är ju luthersk i mycket av det jag tänker och gör, men det viktiga för mig som lutheran borde ju inte vara att vara så lik luther som möjligt (fruktansvärda tanke) utan att ta luthers arv på allvar, och då tänker jag på att en luthersk kyrka alltid måste vara reformerande och alltid se till tidigare exempel (traditionerna) och bibeln för att se vartåt vi skall idag. Dom stora problemen med Luther är för mig hans tvåregementslära (som dock blev värre efter honom), hans förkastande och hårda ord mot anabaptisterna samt kanske det värsta hans senare grovt snedvridna syn på judarna och dess förhållande till kyrkan. Sen har senare luthersk teologi gjort långt fler stora misstag. Goda saker han bidrog med ser jag som: att våga ifrågasätta hierarkin i kyrkan, lyfta fram det allmäna prästadömet och betona varje kristens rätt och skylldighet att läsa och tolka bibeln tillsammans. MEN detta är ju tidiga luther (Om en kristen människas frihet och den eran) senare luther blev klart jobbigare..

några trötta från någon om han vore etikettsbellagd skulle kalla sig för post-luthersk radikal-reformatorisk ortodox kättare.

haha eller inte alls, för mig räcker det att kalla mig kristen. Är svårt nog.

Joachim Elsander sa...

Tack alla för era kommentarer.
Johan, vad menar du med total ödeläggelse, det är väl inte EFK du tänker på ;-) Allvarligt talat, fanns inte allt det där innan Luther också.
Man kan ju också säga att kyrkan aldrig borde ha accepterat korrupta och maktgalna påvar som sina ledare, nu gjorde man det och då poppar det för eller senare alltid upp en Luther med oöversiktliga konsekvenser.

Tack Elof! Jag håller med dig. Du blir nog en utmärkt präst!

Anonym sa...

Elof. Superbra utvärdering av Luther. Karl Kilsmo, han med "Den tredje reformationen" (obligatorisk läsning för alla svenska anabap-inspirerade) talade om jag minns rätt typ om Luthers fem goda år i början, innan det ballade ur.
/Jonas