tisdag 1 september 2009

De första kristna var en brokig skara

I dagens Dagen så gör Carl-Henric Jaktlund en intressant intervju med Mikael Tellbe. Mikael jobbar på Missionsskolan, Örebro och är en mycket duktig NT-teolog. Han har gjort ett omfattande arbete kring hur den första församlingen styrdes. Den här frågan kommer upp titt som tätt. Det har stundtals funnits en nästan drömsk längtan till "urmodellen". Det helt rätta och enda bibliska sättet att vara församling på.

Tellbe slår hål på den myten, om vi studerar Nya testamentet och dess församlingar så framträder en brokig skara med olika betoningar och modeller när det gäller strukturer. Det verkar finnas en stor frihet i dessa frågor.

Att omfamna mångfalden tror jag är nyckeln till sann gemenskap troende emellan. Istället för att söka sig en bit tillbaka till olika skeenden i kyrkohistorien och mena att man funnit "den rätta modellen" så låt oss gå hela vägen tillbaka till den brokiga begynnelsen då föramlingarna i den spirande Jesus-rörelsen byggdes utifrån bekännelsen att Jesus är Herre och konsekvenser det fick. Låt oss hålla fast vid den bekännelsen, bejaka mångfalden och så bygga Guds rike.